trolleytour van arnhem-zuid naar arnhem-noord

Woensdag 28 oktober lanceert architectuurcentrum CASA een podcastserie met lijn 3 als dwaalspoor. Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius gidst ons van ’t Duifje naar Burgers’ Zoo. Het ‘episch centrum’ van Denny en Mientje vormt het beginpunt van de eerste etappe door ‘Arnhems enige serieuze flatwijk’.

Arnhem, trolleystad. De blauwe bussen met bovenleiding behoren met de beruchte Rijnbrug, Sonsbeekpark en Vitesse zonder meer tot de iconen van onze stad, maar de trolley is meer dan dat. Wie van eindpunt naar eindpunt rijdt, doorsnijdt Arnhem als een spekkoek; zodoende ontsluit en verbindt de trolley de verscheidenheid aan stedelijke smaken en sociale lagen. Aansluitend op het CASA-jaarthema ‘De Gedeelde Stad’ is ontdekkingsreiziger Hans Jungerius deze gaan verkennen. Het resultaat is een serie podcasts van Zuid naar Noord met Lijn 3 van ’t Duifje naar Burgers’ Zoo als rode draad. Geen trolleylijn immers waarbij de tegenstellingen tussen Arnhem Noord en Zuid zich zowel architectonisch-landschappelijk als sociaal-maatschappelijk zo duidelijk manifesteren. Op 28 oktober gaat de eerste van vijf etappes online. Daarna volgt tweewekelijks een nieuwe aflevering tot we voor Burgers staan.

Hans Jungerius
Wat valt er nog te ontdekken wanneer alles al in kaart is gebracht? Ontdekkingsreiziger Hans Jungerius studeerde Architectonische Vormgeving/Monumentaal aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Sinds 1997 houdt hij zich gevraagd en ongevraagd bezig met ruimtelijke inrichting van steden en ommelanden, onder meer vanuit het kunstenaarscollectief G.A.N.G. en Stichting Verborgen Landschap. Recent maakte Jungerius voor de regionale Omroep Gelderland de televisieserie Straal Voorbij, waarin hij aan de hand van sporen, ingrepen en overblijfselen in het landschap probeert de tijdsgeest van verleden en heden te verklaren. Een kritische blik voor het (on)gewone, een berg aan kennis en milde ironie maken Jungerius tot de gedroomde stadsgids voor CASA’s TrolleyTour!

De Gedeelde Stad
Met het jaarthema ‘De Gedeelde Stad’ richt CASA zich in 2020 op de stedelijke en sociale tweedeling in Arnhem. Hierbij willen we niet alleen de uitdagingen en kansen op dat gebied in kaart te brengen, maar ook de kloof voorbij op zoek naar wat de stad verbindt. Want Arnhem mag dan een gedeelde stad zijn, het is ook een stad die alle Arnhemmers met elkaar delen.

CASA’s Trolleytour is vanaf woensdag 28 oktober te beluisteren via onder andere Soundcloud, Spotify, Pocket Casts en Google Podcasts.

www.casa-arnhem.nl