should i walk you home van jessica tiemessen

“Should I walk you home?”, the traveling virtual reality artwork is van 23 april tot en met 2 mei 2021 te zien in de huiskamers van het Arnhemse publiek. 10 dagen lang brengt Jessica Tiemessen, een virtual reality headset rond in Arnhem. Bezoekers kunnen zich aanmelden via haar website. In “Should I walk you home?” wordt de kijker vervoert door middel van Virtual Reality naar een eigen gecreëerde, unieke dimensie. De fysieke sculpturen, maar ook een stukje Arnhem, spelen de hoofdrol in een virtuele film, geïnspireerd door feministische geografie. Door het werk bij het publiek thuis te tonen wordt kunst weer opnieuw toegankelijk, ook tijdens de pandemie.

Kunst presenteren tijdens de pandemie
De pandemie heeft de Arnhemse kunstenaar Jessica Tiemessen geïnspireerd om na te denken over een andere manier van het presenteren van kunst. Doordat we enigszins gedwongen worden om veel tijd thuis door te brengen, krijgen we minder vaak de mogelijkheid om verrast te worden door een kunstwerk. Tiemessen denkt dat er kunstwerken zijn die vragen om een intiemere manier van presenteren, en dat dit het ideale moment is om hier iets mee te doen. Ze wil de kijker de kans geven om totaal op te gaan in een andere wereld, juist thuis, op een plek waar we al die tijd al veilig en droog verscholen zitten.

“Should I walk you home?”, the traveling virtual reality artwork
Voorafgaand aan de periode waarin “Should I walk you home?” tot stand is gekomen, heeft Tiemessen zich verdiept in feministische geografie. In boeken over dit onderwerp wordt beschreven hoe de dreiging van een ‘predator’ ervoor zorgt dat de angst voor andere mensen zich verplaatst naar donkere straten, verlaten bushaltes en nauwe steegjes. Tijdens het maken van de film heeft ze geleerd om bestaande sculpturen 3d in te scannen, en deze door middel van 3d animatie tot leven te wekken. Door te experimenteren met deze nieuwe technieken heeft ze haar kennis over virtual reality verder uitgebreid. Caz Egelie, die zelf ook werkt met 3d animatie en 3d modellen, heeft Tiemessen begeleid in het technische en artistieke proces.

Plan uw bezoek
Van 23 april tot en met 2 mei maakt “Should I Walk You Home?” een rondreis door Arnhem. Via de website van Jessica Tiemessen (zie onderstaande link) is het mogelijk om een datum en tijd te boeken waarop de Virtual Reality headset bij u thuis wordt afgeleverd. Dit bezoek duurt één of twee uur, afhankelijk van het aantal bezoekers, en er zijn geen kosten aan verbonden.

www.jessicatiemessen.com