portretten uit krijgsgevangenenkamp changi opgedoken

Kort na elkaar zijn twee verloren gewaande portretten ontdekt door nazaten van de geportretteerden in Canada en Australië. Het betreft Richard Lloyd Cahill en luitenant Hofstede. Beide mannen werden in krijgsgevangenschap in kamp Changi in Singapore geportretteerd door hun medegevangene Henk Brouwer. Changi was het grootste Japanse krijgsgevangenenkamp van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cahill
Richard Lloyd Cahill was in de Tweede Wereldoorlog militair arts en werd gevangen genomen tijdens zijn werk in het Australische militair ziekenhuis, dat was gevestigd in Singapore. Hij overleefde de oorlog, werd een succesvol oogarts en overleed in 2012. Zijn kinderen reisden onlangs samen met de militair-historicus Lynette Silver naar Maleisië, Singapore en Thailand om het leven van hun vader in de oorlog te reconstrueren. Lynette begint binnenkort aan een boek over Cahills ervaringen. Bij het doorzoeken van Cahills papieren om materiaal voor het boek te vinden ontdekten zijn kinderen zijn portret. Zij kenden het bestaan ervan tot dan niet. Cahill moet het al die tijd in gevangenschap en zijn verdere leven hebben bewaard. Dankzij de signering Henk Brouwer vonden zij via internet Ingrid van Hoorn en Paul van der Heijden, die onderzoek doen naar Henk Brouwer en de nu in museum Bronbeek lopende tentoonstelling ‘Gevangen in beeld’ maakten. Daarin zijn 20 van de 300 portretten door Henk Brouwer te zien. Omdat de meeste uit zijn oeuvre ontbreken is deze vondst bijzonder.

Hofstede
Luitenant Nicolaas Willem Hofstede is auteur van het boek ‘De Slaven van Roku Ban’. Hij schrijft in dat boek over Landstorm-soldaat ‘Brewer’, die hem had geportretteerd als wederdienst voor het leveren van etenswaren; hij vermeldt ook dat het portret na de Tweede Wereldoorlog is zoekgeraakt. Het portret dook recent op in het huis van de weduwe van Hofstede. Vlado Zitko-Hofstede, de dochter van Hofstede, zocht vanuit Canada contact met Van Hoorn en Van der Heijden. Zij kwam naar Nederland en bezocht op 15 november de expositie in Museum Bronbeek. Bij deze gelegenheid voegde zij een reproductie van het portret van haar vader in de expositie is in.

Changi
In Changi in Singapore verbleven 50.000 geallieerde soldaten. Vooral Britten en Australiërs, maar ook enkele duizenden Nederlanders. In het begin waren de leefomstandigheden er relatief gunstig. Voor de meesten was Changi een doorvoerkamp op weg naar veel zwaarder kampen in Japan en aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Maar ook in en rond Changi moest zware arbeid worden verricht. Zo werden Henk Brouwer en honderden anderen ingezet bij de aanleg van vliegveld Changi.

Dwangarbeid, mishandelingen, honger en ziekten eisten steeds vaker hun tol. De gevangenen probeerden zich op allerlei manieren in leven te houden. Landstorm-soldaat en tekenaar Henk Brouwer deed dat door te tekenen. Hij maakte tientallen aquarellen, portretteerde zo'n driehonderd medegevangenen en maakte schetsen van het kampleven. Na de oorlog schreef hij uitgebreid over zijn oorlogservaringen. Dankzij de recente vondst van zijn bijzondere en veelzeggende werk krijgen we nu voor het eerst een beeld van de werkelijkheid van Changi, waar veel Nederlandse soldaten het leven lieten en anderen voor het leven werden getekend.

T/m zondag 6 januari 2019
Tijd: 10.00 - 17.00 uur (behalve maandag)
Prijs: € 6 (zie voor gereduceerde tarieven)
Locatie: Museum Bronbeek

www.museumbronbeek.nl en www.defensie.nl/onderwerpen/bronbeek/museum