natuurbegraafplaats koningsakker arnhem geopend

Vrijdag 31 augustus werd de nieuwe natuurbegraafplaats in Arnhem, ‘Koningsakker’, officieel geopend door abdis Julian en wethouder Roeland van der Zee (gemeente Arnhem). Een uniek project van de zusters Trappistinnen van abdij Koningsoord te Arnhem: landbouwgrond transformeren in een duurzaam natuurgebied, met ruimte voor het begraven. Een wandeling met een select gezelschap door het gebied, met een toespraak van ecoloog en filosoof Matthijs Schouten. Over de natuur, duurzaamheid en de relatie tot de mens. Afgewisseld met een variatie aan muziek. Klassieke klanken van celliste Eveline Rosenhart en pianiste Mirjam Smitt. Wandelend langs de loopgraven, met het geluid van dwarsfluitisten op de achtergrond (twee zusters vanuit abdij Mariefrieden in Duitsland). Singer-songwriter Kinsmit die gedichten vertaald naar muziek en tot slot brachten ook de zusters van abdij Koningsoord nog een lied ten gehore.

Tijdens de publieksopening, zaterdag, was de belangstelling voor Koningsakker rondleidingen groot. Te voet of met gebruik van een elektrowagen. Ook de overige wandelingen (natuur, historie en wildpluk) werden druk bezocht. Ecoloog Erwin Goutbeek wist het publiek te boeien met zijn uitleg over de flora en fauna van Koningsakker, en hoe deze ‘nieuwe natuur’ de biodiversiteit van het gebied vergroot. Oosterbeker Harry Leijdecker vertelde vol enthousiasme over de rijke historie van dit gebied (Slag om Arnhem), hij was zó enthousiast dat de tweede wandeling per ongeluk iets eerder van start ging. Philip Schellens gaf uitleg over de planten in de berm en het aangrenzende bos. De bezoekers van deze groep hebben kennis opgedaan over wat er zoal eetbaar is in het wild én welke medicinale planten er groeien.

Een hoogtepunt van was monnik Thomas Quartier. Lezingen over duurzame liefde en hoe de natuur en spiritualiteit een bron van troost kan zijn. Jong en oud was geboeid vanaf het eerste moment. Thomas: “Op een zomerse dag nodigde de schitterende omgeving van Koningsakker vandaag uit tot liefde: in veel gesprekken tussen mij twee lezingen in zag ik lachen en tranen, vreugde en verdriet. Ik was ontroerd hoe veel mensen zich herkenden in het verhaal over de dood van mijn eigen vader.

Gedurende de dag speelde de film van zusters af, binnen de muren van het klooster. Er was een gebedsdienst toegevoegd aan het programma, om een klein stukje kloosterleven te ‘proeven’ en/of te bidden. In de toekomstige kapel op het zomerveld (voorheen een kleine paardenstal), konden bezoekers samen met zr. Lieve een kaarsje aansteken. Afgewisseld met optredens van Capella Vacalis en Mana Singing. Iets verderop in de eikenlaan zag men de zusters vlijtig aan het werk. Boekbinden en kaarsen beschilderen, tussen de bedrijven door in gesprek met de bezoekers. Tegenover de zusters stond Marjon van Florem et Art met haar duurzame bloemstukken. Allerlei bloemen uit het seizoen, uit haar eigen tuin én van het veld. Bezoekers konden hier een klein boeketje troost of geluk voor thuis maken. In dit gedeelte van het terrein was ook het viltwerk van Koester zichtbaar, de boomschijven met inscriptie van Jan Harskamp (het gedenkteken van deze natuurbegraafplaats) en Hedy & Sven van Mandenvlechterij KIM die en demonstratie gaven van het vlechten van een baar. Her en der verspreid over de natuurbegraafplaats kon men meekijken met een aantal schilders, die Koningsakker weer op hun eigen manier gestalte gaven.

www.koningsakker.nl