nk tegelwippen in het arnhems broek en klarendal

Op 28 en 29 mei was de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Tijdens deze dagen steken duizenden Nederlanders hun handen uit de mouwen om hun buurt socialer, groener en mooier te maken. Zo ook in het Arnhemse Broek en Klarendal. In Klarendal zijn door lokale ondernemers en bewoners bijna 200 geveltuinen aangelegd. Stylist Annet Veerbeek van Net-A, wasserij de Wasplaats en de woonomgevingsploeg hebben de actie georganiseerd. Met financiering van de gemeente zijn er meer dan 700 planten in de straten van Klarendal geplant. Tientallen ondernemers en bewoners van de Klarendalseweg en omgeving hielpen mee met het aanleggen van de geveltuinen. Op de herkenbare vlaggetjes van Arnhem Klimaatbestendig is te zien hoeveel tegels er zijn gewipt. Wethouder Cathelijne Bouwkamp kwam een kijkje nemen en was erg blij met het resultaat van de actie.

Het Arnhemse Broek vergroend
Tegelijkertijd waren vrijwilligers van 't Broek Omhoog, het BuurtGroenBedrijf en bewoners van het Arnhemse Broek druk bezig met het aanplanten van boomspiegels en plantsoenen en het vlechten van wilgentenenhekken. Bij de SRV-wagen van de Blauwe Tomaat werden gratis planten uitgedeeld. Stagiaires van gemeente Arnhem hebben in dezelfde wijk meer dan 30 (gevel)tuinen aangelegd met bewoners met hulp van woningcorporatie Vivare. Deze actie is specifiek opgezet vanwege het NK Tegelwippen waar gemeente Arnhem dit jaar aan meedoet. Na een aantal succesvolle acties eerder in mei (waarbij onder andere gratis Vitessegras en planten werden uitgedeeld in ruil voor tuintegels) werden al meer dan 1.000 tegels gewipt. Hiermee steeg Arnhem meer dan 10 plaatsen in het klassement naar plek 23.

Op naar nummer 1
Om de eerste plek te behalen en Nijmegen te verslaan is er nog veel winst te behalen. Tijdens de NLdoet-acties zijn ongeveer 1.000 tegels gewipt, wat Arnhem weer naar een hogere plek in het klassement zal brengen. Met meer dan 12.000 gewipte tegels staat Nijmegen echter voorlopig nog hoger in de ranglijst. Om de stad verder te onttegelen en vergroenen heeft de gemeente Arnhem samen met Platform Arnhem Klimaatbestendig en afvalverwerker Suez een tegelophaalservice opgezet. Bewoners van Klarendal en het Arnhemse Broek kunnen zich vóór 11 juni aanmelden waarna op 14 juni gratis tegels opgehaald worden. In Malburgen zal Suez op 20 september tegels ophalen. Bewoners van Malburgen kunnen zich vóór 17 september aanmelden.

Ook jij kunt Arnhem klimaatbestendiger en meer biodivers maken door aan de slag te gaan. Vervang je tuintegels door groen of ga in de openbare ruimte aan de slag met het aanleggen van geveltuinen, buurttuinen of plantsoenen. Vergeet niet je gewipte tegels met een vóór- en nafoto aan te melden via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Zo verslaan we samen de stad onder de Waal.

www.arnhemklimaatbestendig.nl

fotografie zefanja hoogers