militaire ceremonie in het centrum van arnhem

Op woensdag 28 februari vindt op het Gele Rijders Plein in Arnhem een bijzondere gebeurtenis plaats. Het Korps Rijdende Artillerie (KRA), beter bekend als ‘De Gele Rijders’ van de Koninklijke Landmacht, organiseert een bijzonder oprichtingsappel ter gelegenheid van het 225-jarige jubileum. Tijdens dit appél geeft burgemeester Marcouch het formele startschot, dat de officiële start van het jubileumjaar markeert.

Arnhem meer dan 100 jaar thuisbasis van de Gele Rijders
Arnhem is meer dan honderd jaar de thuisbasis van de Gele Rijders geweest. Zij namen hun intrek in de Willemskazerne die tijdens de ‘Slag om Arnhem’ werd vernietigd. Op deze locatie ligt tegenwoordig het Gele Rijders Plein met het standbeeld van de Gele Rijder. Na de heroprichting van het korps in 1963, was het Korps gelegerd in de Oranjekazerne. In 1991 verhuisden de rijders naar de Saksen Weimarkazerne om ruimte te bieden aan de Luchtmobiele Brigade. In 1999 werd de inmiddels fors gedecimeerde artillerie geconcentreerd op ’t Harde, de bakermat van de artillerie.

De rijdende artillerie werd opgericht in 1793, om de zelfstandig opererende cavalerie eenheden van voldoende slagkracht te voorzien. De eenheid werd uitgerust met lichte kanonnen getrokken door zes paarden. Ook de stuksbediening verplaatste zich te paard en hiermee onderscheidde de rijdende artillerie zich van de gewone artillerie. In het recente verleden bedienden de rijders gemechaniseerde vuurmonden, zoals de Pantserhouwitser 2000. Tegenwoordig zijn de rijders uitgerust met zware mortieren. Hiermee ondersteunen zij vooral het Korps Mariniers en de Luchtmobiele brigade.

Het Vuursteuncommando, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, bestaat uit ongeveer 450 militairen en burgermedewerkers en is betrokken bij alle grote vredesoperaties, waarvan de missies in Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan het meest bekend zijn.

Woensdag 28 februari
Tijd: 14.00 uur
Prijs: gratis
Locatie: Gele Rijders Plein

www.defensie.nl

Leave a reply