introdans blijft je bewegen

De coronacrisis is overal in Nederland. Mensen blijven verplicht thuis, en hopen gezond te blijven. Voor dansgezelschap Introdans betekent dit geen repetities, geen optredens, geen volle zalen. Maar geen dans, dat bestaat niet. De dansers dansen, vanuit huis. En de docenten van Introdans bereiken het publiek in de huiskamer. Blijf ook op de hoogte van onze activiteiten via social media en onze website.

Stilte
Net na de première van de nieuwe familievoorstelling GEK GEZICHT werden alle theatervoorstellingen in het land geannuleerd. Midden in een druk theaterseizoen valt het opeens stil in de dansstudio’s van modern balletgezelschap Introdans. Dansers, technici, kantoorpersoneel, iedereen moet verplicht thuisblijven om besmetting te voorkomen. Normaalgesproken repeteren de dansers van Introdans elke dag in de studio’s in Arnhem. Een aantal keer per week reizen ze ’s middags naar een theater in Nederland om daar ’s avonds een voorstelling te dansen. Net als topsporters is een dagelijkse training essentieel voor hen, voor hun fysieke en emotionele welzijn. Daarnaast organiseert Introdans normaal gesproken een groot aantal projecten zoals kijkjes achter de schermen, doe-mee-lessen, schoolvoorstellingen, dansprojecten, bedrijfstrainingen, Special Forces (een project met het Speciaal onderwijs), Silver MOVES ( danslessen voor 55+ers) etc. Al deze projecten kunnen nu niet doorgaan.

Toch dansen
Dus nu wordt er gedanst vanuit huis. In geïmproviseerde studio’s in keukens en woonkamers blijven de dansers fit. Iedere danser heeft voor zichzelf een eigen programma samengesteld: yoga, wandelen, boksen, krachttraining of een barre aan de eettafel. Via social media en onze website wordt het publiek op de hoogte gehouden. Zo dansen de dansers in de videoboodschap We dance at home voor het publiek Het Debat, een choreografie van Ton Wiggers:

Daarnaast is De Introdans Thuisbioscoop in het leven geroepen met daarin reeds bestaande documentaires, zoals ‘Eindelijk Erkenning’ (2012) over oprichter Ton Wiggers en ‘Een leven lang Introdans’(2015) over artistiek directeur Roel Voorintholt. In de planning staan ook diverse interviews uit de serie NPO Dans en korte docu’s over de Ontmoetingen met bijzondere doelgroepen. We publiceren teasers uit het balletrepertoire. Introdans Interactie laat vanaf volgende week ook het publiek bewegen door via social media online danslessen aan te bieden. Voor de Vrienden van Introdans starten we een ‘Doe een ballet cadeau-service’: ze krijgen een lijst met balletclips waaruit ze mogen kiezen. Wij versturen namens hen die link aan een relatie van hen met een mooie wens.

Introdans zou nu met het hommageprogramma aan Lucinda Childs ICOON en de familievoorstelling GEK GEZICHT op tournee zijn. Alle voorstellingen van Introdans zijn voorlopig geannuleerd. Samen met alle theaters wordt gekeken naar andere momenten waarop Introdans weer in de theaters zal dansen. Artistiek directeur van Introdans, Roel Voorintholt, ervaarde zelf een aantal jaar geleden hoe helend kunst is, nadat hij herstelde van een zware hersenbloeding. “Juist in sombere tijden kan het kijken naar dans mensen gelukkig maken. Laten we hopen dat er snel weer live gedanst kan worden”. Tot die tijd hoopt Introdans mensen toch te kunnen bewegen en te inspireren met de kracht van dans.

www.introdans.nl