gelders lof in dudok arnhem solotentoonstelling van jissel kerkstra

In het werk van Jissel Kerkstra (Renkum, 1973) dromen de hoofdpersonen een eind weg. Je ziet letterlijk in het werk wat zij denken, maar niet uitspreken. Hun gedachten vloeien als het ware in en uit hun lichaam, meestal via de ogen. In een zeer realistische beeldtaal tekent de kunstenaar aan haar universum van wereldvreemde personages. Iedere tekening ontstaat naar aanleiding van een collage. De kunstenaar knipt en schuift met fragmenten tot zij een beeld heeft gevonden dat haar raakt. Soms zit daar een scherp randje aan, zoals een duister detail of een akelig stukje huid. De combinaties van verschillende gezichten zou je kunnen opvatten als een verwijzing naar het masker dat het menselijk gelaat kan zijn. Het is precies deze tegenstelling tussen de innerlijke gevoelsbewegingen tegenover de al even woekerende buitenwereld, en het moment waarop deze samenvallen, die de kunstenaar inspireert.

Gelders Lof
Al een paar jaar richt het Arnhemse Productiehuis Plaatsmaken, dat zich sinds ruim 35 jaar richt op beeldend kunstenaars en hun publiek, tentoonstellingen in bij Dudok Arnhem. Meestal in de bovenzaal, een enkele keer ook beneden. Plaatsmaken is groot fan van Dudok als locatie met haar centrale ligging en karakteristieke details in het historische pand, maar bovenal vanwege de grote diversiteit aan bezoekers van de brasserie. Door beeldende kunst een structurele plek te geven in Dudok komt een grote diversiteit aan mensen toch in aanraking met kunst zonder daarvoor een galerie te bezoeken.

Om dit project een vastere plek te geven binnen zowel de programmering van Dudok als die van Plaatsmaken bundelen wij de krachten op vaste basis en zullen er voortaan twee keer per jaar solopresentaties worden ingericht in het gehele pand. Hiervoor wordt er heel bewust gekozen voor het bieden van een podium aan Gelderse kunstenaars, die al een tijd bezig zijn maar weinig aan bod komen in het Gelderse kunstcircuit. Onder de noemer Gelders Lof luiden wij deze reeks in met de Arnhemse kunstenaar Jissel Kerkstra. Zij was afgelopen najaar op televisie te bewonderen in het programma Sterren op het Doek, waarin ze een portret tekende van Maarten van Rossem.

Op zondag 13 september om 15.00 uur gaat Jissel Kerkstra in de bovenzaal van Dudok in gesprek over haar werk met Inge Pollet, artistiek leider van Plaatsmaken.

Vrijdag 26 juni tot 27 september 2020
Prijs: gratis
Locatie: Dudok Arnhem

www.dudokarnhem.nl