de oranje-rie in rozendaal gelderland is weer open

De horeca heeft het zwaar op dit moment, in tijden van corona. Als je als startende ondernemer meteen in je eerste seizoen met deze tegenslag te maken krijgt en niet open mag, moet je stevig in je schoenen staan om positief te blijven. Het is Arthur en Jonne, de nieuwe cateraars van de Oranje-rie gelukt om hun enthousiasme te behouden.

Open in de avond
In oktober 2019 zag de wereld er heel anders uit en straalde de toekomst Arthur en Jonne tegemoet. “Een eigen horeca-gelegenheid was altijd al mijn wens”, vertelt Arthur. “Dus toen de vorige eigenaar het werk in de Oranje-rie niet meer kon bolwerken en tot verkoop besloot, was de beslissing snel genomen.” Arthur werkte al zes jaar in de Oranje-rie en was er locatiemanager. Jonne werkte er een paar maanden. Het stel heeft jarenlange ervaring in de horeca en zag de mogelijkheden van de Oranje-rie direct. Het bedrijfsplan werd goedgekeurd, investeerders werden aangetrokken en toen de laatste handtekeningen in februari waren gezet leek niets een zonnig seizoen nog in de weg te staan. Het liep allemaal anders. Door de lockdown-maatregelen ging Kasteel Rosendael dicht en kon de Oranjerie niet open. De nieuwe horeca-ondernemers kregen te maken met afzeggingen in plaats van reserveringen. “De Oranje-rie is een prachtige locatie voor feesten en bruiloften, en dat zijn de inkomsten waar we voor een groot deel op draaien”, zegt Jonne. “Nu dat een paar maanden is weggevallen, zoeken we compensatie door zeven dagen in de week open te gaan en de avonden erbij te nemen. Ja, dat is één van onze nieuwe initiatieven: gasten kunnen ook ’s avonds komen eten!”

Mooiste terras van Nederland
Waarom moet je naar de Oranje-rie gaan? “Allereerst omdat we het mooiste terras van Nederland hebben!” straalt Arthur, “Alleen al het prachtige uitzicht, en onze grote gastvrijheid natuurlijk!” “En we gaan verse jus d’Oranje-rie serveren”, vult Jonne aan. Op het terras staan de tafels ver uit elkaar om te voldoen aan de corona-eisen.

Samenwerking
“Er zijn zo veel mensen die ons ondersteunen, echt heel lief”, vertelt Jonne. “Mensen die in de bediening werken hebben gratis geholpen met de nieuwe inrichting. De tante van Arthur bakt biologische sinaasappel-amandeltaart voor ons. Zij had vroeger Simply Delicious in Velp en ze kan heerlijk bakken! Een bekende die grafisch vormgever is, maakte gratis onze menukaarten.” Arthur en Jonne kennen veel kunstenaars en willen graag tegen het einde van het seizoen een expositie organiseren. De mooie ruimte van de Oranjerie is zeer geschikt om Rozendaal te verrijken met een extra stukje cultuur. Wie weet wordt de expositie een blijvende traditie.

Aanbod
Jonne en Arthur: “We willen de bekende formule van de Oranje-rie niet ingrijpend wijzigen, wel hebben we een paar eigen ideeën. Er is nu een wisselende kaart met veel huisgemaakte producten en met een veelzijdig, deels veganistisch, aanbod. Ooit zouden we graag een eigen groente- en kruidentuin bij de Oranje-rie willen hebben. We zijn dol op tuinieren en kweken thuis in Arnhem veel groenten in onze tuin.” Het kasteelcafé, dat ook gerund zal worden door Jonne en Arthur, blijft voorlopig nog gesloten.

Uiteraard zijn niet alleen kasteelbezoekers, maar zeker ook fietsers, wandelaars, families met kinderen, jonge en oudere stellen van harte welkom! Reserveren mag, maar is niet verplicht. Zo is het mogelijk na een wandeling door het kasteelpark spontaan naar de Oranje-rie te gaan voor een verkoelend drankje. Wandelen en dan ‘een terrasje pakken’ - wat een aanlokkelijk vooruitzicht!

Gelderland
Arthur liep als kind wel eens de Bedriegertjesloop in Rozendaal, Jonne is opgegroeid in de buurt van Huis Zypendaal. Ze zijn dus geboren en getogen in Gelderland, en dat betekent dat er ook een lekkere, Gelderse ‘pannenkoek Oranje-rie’ op de kaart staat, met geitenkaas, walnoten en een beetje sinaasappelschil. Nog een goede reden om snel een keer neer te strijken op het terras van de Oranje-rie in Rozendaal.

www.oranje-rie.nl