toean stammeshaus militair, verzamelaar en bestuurder in atjeh | john klein nagelvoort

Deze historische biografie beschrijft het wonderbaarlijke leven van F.W. Stammeshaus, een Indische Nederlander met Chinees en Duits bloed, geboren te Sigli in Atjeh in voormalig Nederlands-Indië. Zijn nauwkeurige beschrijvingen van duizenden verzamelde objecten, foto's en anekdotes geven een gedetailleerd beeld van het koloniaal bestuur en het leven in Atjeh tijdens de nadagen van de bloedige Atjehoorlog.
Verzamelaar, militair, klerk, bestuurder, oprichter en conservator Atjehmuseum en conservator van het Koloniaal Instituut te Amsterdam zijn enkel de belangrijkste functies die Stammeshaus in zijn loopbaan heeft bekleed. Nadat hij zich in 1931 voorgoed in Amsterdam vestigde, begon hij objecten in te schrijven in de registers van het Koloniaal Instituut. Na zijn pensionering startte hij met het schrijven van zijn memoires. Het werden uiteindelijk 33 delen die grotendeels bewaard zijn gebleven.

Museum Bronbeek heeft t/m 26 juli 2020 een expositie over leven en werk van Stammeshaus.

Voor meer informatie kijk je hier

Uitgeverij Lm Publishers | ISBN 978-94-60224-74-4 | € 24,50leven in arnhem in de jaren 40 | kees gerritsen

Leven in Arnhem in de jaren 40 – na de jaren 70 en de jaren 60 het derde deel in de serie ‘Leven in Arnhem’ – gaat niet over de Slag om Arnhem, maar over het dagelijkse leven in de stad. Hoe beleefde de gewone Arnhemmer de oorlogsjaren en de periode van de wederopbouw?

Gedurende de oorlog kregen ook de inwoners van Arnhem te maken met allerlei verboden, geweld, dwangarbeid, anti-Joodse maatregelen, razzia’s en schaarste. Toch was er in de eerste jaren ook gelegenheid om uit te gaan: naar concerten, het circus, dansles of de bioscoop. In 1940 en 1941 trad het bekende duo Snip en Snap op met een ‘grootsche lachrevue’. Alles wat enigszins uit de ‘Duitse pas’ liep, werd echter aangepakt.

Na de bevrijding en de terugkeer van de geëvacueerden moest de stad weer opgebouwd worden. Elders in Nederland vonden acties plaats om Arnhem hierbij te helpen. De herwonnen vrijheid werd gevierd met bevrijdingsoptochten en militaire parades. Ondanks tekorten gingen behoorlijk wat winkels vlak na de bevrijding weer open. De jeugd kon afleidingen ontspanning vinden in buitenspelletjes als boompje wisselen en landjepik, de populaire bordspelen Monopoly en Scrabble, en boeken en strips als Dik Trom en Kuifje.

Uitgeverij Kontrast | ISBN 978-94-92411-40-2 | Prijs 15,95lekker op z’n liemers onbegrensd | tom lamers en sierk buwalda

Tom Lamers en Sierk Buwalda, de twee creatieve en ambitieuze koks van sterrenrestaurant De Kromme Dissel zijn opnieuw op avontuur in de Gelderse streek de Liemers, dit is het vervolg op het eerdere boek ‘Lekker op z’n Liemers’ uit 2016.

Het tweede boek gaat opnieuw over deze vruchtbare streek maar ze maken nu ook een paar uitstapjes buiten de regio, vandaar ‘Onbegrensd’.
Het kookboek ‘Lekker op z’n Liemers Onbegrensd’ is een authentiek, bourgondisch, gemoedelijk en inspirerend boek met als doel de mooiste producten uit de Liemers en omstreken onder de aandacht te brengen.

Uitgeverij Vis Books | ISBN 978-94-90321-10-9 | € 15verliefd op arnhem | dick caderius van veen en harry van der ploeg

Pentekenaar Dick Caderius van Veen en journalist Harry van der Ploeg zijn compleet verknocht aan Arnhem. Ze smeedden een band voor het leven toen ze elkaar aan het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ontmoetten. Dick liet Harry zijn tekeningen zien van park Sonsbeek, van kastelen, van markante panden. De serie ‘Verliefd op Arnhem’ werd geboren.

In de Arnhemse Courant verschenen in de vorige eeuw honderden afleveringen over Arnhem en de omringende dorpen langs de Veluwezoom. In deze eeuw zette het duo de serie voort voor De Gelderlander. Lezers vroegen om een bundeling. Die kwam er. Vijf delen van ‘Verliefd op Arnhem’ zijn inmiddels verschenen. Dit is het zesde deel vast, met nieuwe tekeningen. Een mooi gebonden boek ditmaal met 68 nieuwe verhalen.

Uitgeverij Jansen & de Feijter-Het Colofon | ISBN 978-90-829032-5-6 | € 14,95 (tot 1-1-2020 daarna € 17,50)


dolen | alex kirchner

Na de plotselinge dood van zijn nog jonge vader leeft Roy van Zanten zijn leven alsof het morgen voorbij kan zijn. In Spanje ontmoet hij de hemelse Michelle. Zij lijkt zijn gedroomde zielsverwant te zijn. Michelle blijkt echter een duivelse kant te bezitten die zich openbaart tijdens haar zwangerschap. Langzaam maar zeker drijft zij Roy tot het punt van krankzinnigheid. Maar dan krijgt Roy een erfenis die hem de mogelijkheid biedt zijn gedroomde wereldreis te maken, ver verwijderd van Michelle. Maar kan hij nog wel loskomen van haar? Dolen beschrijft schaamteloos en rauw Roy's flamboyante leven en zijn zoektocht naar zijn ware ik. Een zoektocht die hem tot op het randje van de dood brengt.

Uitgeverij Paris Books | ISBN 978-94-92883-39-1 | € 20,50


held zonder vaderland | miriam guensberg

In ‘Held zonder vaderland’ wordt het leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg geschetst, die als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie streed. Bij de bevrijding van Zuid-Nederland ontmoet hij zijn grote liefde. Na de oorlog bouwt hij met haar een nieuw bestaan op in Twente en wordt één van Nederlands eerste anesthesisten. Over de Holocaust en de oorlog spreekt hij nog zelden.
Miriam Guensberg, die meerdere romans over haar Pools-Joodse achtergrond schreef, duikt ditmaal als biografe in het bewogen verleden van haar vader. Ze zoekt in brieven en documenten en reist naar zijn geboortedorp Nowy Targ. Daar doet ze gruwelijke ontdekkingen over het lot van haar familie. Ook belicht ze de miskende rol van de Poolse bevrijders en de tragiek van hun aan Stalin geofferde vaderland. Dit persoonlijke verhaal over een moedige en veerkrachtige man zal geen lezer onberoerd laten. Het Poolse bevrijdingsleger waar Dolek Guensberg als legerarts bij diende, heeft niet alleen Zuid-Nederland bevrijd, maar ook grote delen van Noord-Nederland.

Uitgeverij De Kring | ISBN 978-94-62971-50-9 | € 19,99het heelal | daniëlle futselaar

Leef mee met een spannend avontuur én leer de wereld beter begrijpen. Willewete+ mengt feiten en fantasie, verbeelding en wetenschap, voelen en weten. Want leren en beleven gaan hand in hand. Lees het zelf… en ontdek het zelf! Ben jij klaar voor de reis van je leven? Spring dan met Luuk en Maya aan boord van een Mars Cruiser, en vertrek naar een andere planeet! Terwijl de aarde steeds kleiner wordt en de sterren langs het raam schieten, ontdek jij alle geheimen van het heelal. Van planeten tot supernova’s en van zwarte gaten tot buitenaardse wezens: dit wordt een reis om nooit meer te vergeten! Een spannend én informatief boek over het heelal. Een unieke mix tussen fictie en non-fictie, voor nieuwsgierige lezers vanaf 10 jaar.

Uitgeverij Clavis Bvba | ISBN 978-90-44831-99-3 | € 22, 95een graf in de wolken | willem van zadelhoff

Arnhem, 1940. Terwijl de Tweede Wereldoorlog Europa steeds meer in zijn greep krijgt, worstelt de twintigjarige Leonard met zijn gevoelens voor de joodse vluchteling Daniël. Dat de lijn tussen vriendschap en liefde dun is, beseft ook zijn verloofde Dora. Als Daniël samen met zijn ouders wordt opgepakt en kort daarop wordt gedeporteerd, stort Leonards wereld in elkaar. Dora, die ziet dat Daniël nu meer dan ooit tussen hen in staat, verbreekt de verloving en zoekt troost in de armen van een getraumatiseerde Duitse soldaat. Na de bevrijding keert Leonard terug naar het volkomen verwoeste Arnhem, waar alles hem aan Daniël herinnert. Dora wordt kaalgeschoren en belandt in een interneringskamp. Voor hen is de oorlog nog lang niet afgelopen. Pas tien jaar later zullen ze elkaar opnieuw ontmoeten.

Uitgeverij Polis | ISBN 978-94-63104-66-1 | € 20leven voor 2 | gèrina van der gugten

Bastiaan en Remco groeien samen op, als jongsten van vijf kinderen, in een gereformeerd tuindersgezin. Ze vormen een onafscheidelijk stel, totdat Bastiaan overlijdt. Dit heeft pijnlijke gevolgen voor Remco en de rest van het gezin. Allereerst volgen we het gezin tot het overlijden van Bastiaan. Daarna blijft Remco achter met zijn ouders in een huis waar zwijgen de norm is. De drie oudsten zijn het huis uit. Wat gebeurt er met je als je liefste broer sterft en je het gevoel hebt te verdwijnen in het verdriet van je ouders? Bijna veertig jaar later gebeurt er iets in het leven van Remco wat hem dwingt terug te kijken. We volgen zijn terugblik vanaf zijn jeugd met Bastiaan, zijn leven thuis zonder Bastiaan en het verdere verloop van zijn leven tot dat belangrijke moment.
Een schrijnende roman over rouw, omgaan met verlies, maar vooral over liefde.

Uitgeverij Nieuwe Druk | ISBN 978-94-92020-28-4 | € 21,50onverwachte erfenis | geertje kindermans

Aagje is dood, de ongetrouwde, kinderloze oudtante van Sarah. En nu moet Sarah samen met haar twee broers de begrafenis regelen. Dat is nog niet zo makkelijk, want ze kunnen het nergens over eens worden. Wie draait er bijvoorbeeld op voor de kosten? Begrafenisondernemer Sam - mooie Sam met zijn groene ogen - heeft er een zware kluif aan. In de dagen na Aagjes dood, bij de zoektocht naar de erfenis, ontdekt Sarah een onbekende kant van Aagje. Was haar leven minder eenzaam dan iedereen dacht? ‘Onverwachte erfenis’ is een prachtige psychologische roman over familie en liefde, maar vooral over de angst om die liefde toe te laten.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam | ISBN 978-90-46825-45-7 | € 20postje klarendal | hans feijten

Postje Klarendal was een EHBO-post in de Arnhemse wijk Klarendal, waar vrijwilligers zich bekommerden om slachtoffers tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. De hulpverleners kwamen zelfs met hun brancard op de roemruchte Rijnbrug tijdens de gevechten. Toen Arnhem moest evacueren bleef de groep bij elkaar. In Kamp ‘t Schut, een voormalig werkkamp voor Joodse mannen tussen Ede en Veenendaal, zetten zij hun werk voort. Ze verleenden eerste hulp aan evacués en boerengezinnen in de omgeving. Drie van hen hielden al die tijd een dagboek bij. Voor het eerst zijn nu deze dagboeken, aangevuld met foto’s, brieven en interviews, uitgegeven.
Samensteller Hans Feijten liet de dagboekfragmenten, met schrijffouten en al, zoveel mogelijk intact. Het resultaat is een ontroerend en meeslepend ooggetuigenverslag van die laatste oorlogswinter.

Uitgeverij Gelderland | ISBN 978-94-91826-62-7 | € 25veluwse klasse | willem beemers en anne van der meiden

Een grotendeels beschermd natuurgebied van 1.000 vierkante kilometer. Daarin kun je verdwalen als je op zoek bent naar boeiende bestemmingen op het terrein van kunst, cultuur, natuur en horeca. ‘Veluwse KLASSE’ zet de toppers van de regio op een rij in meer dan twintig hoofdstukken vol interessante achtergrondverhalen en fraaie foto’s.
Een flink deel van het boek is gewijd aan kunst en cultuur, her en der verspreid over deze meest geliefde streek van Nederland. Twee grote nationale parken bieden de bezoekers tal van faciliteiten om optimaal van de unieke Veluwse flora en fauna te genieten. Daarbuiten kan men voor verpozing of onderdak terecht op en bij prachtig gelegen kastelen en landgoederen. Culinaire liefhebbers komen aan hun trekken in een aantal toprestaurants, sommige met een ster gedecoreerd. ‘Veluwse KLASSE’ is gebaseerd op de verhalen van de mensen achter al deze bestemmingen.

Uitgeverij Gelderland | ISBN 978-94-91826-58-0 | € 25,00verpleegster in de slag om arnhem | hendrika van der vlist

De turbulente gebeurtenissen van september 1944 beschrijft Hendrika van der Vlist op indringende en ontroerende wijze in haar dagboek: de beschietingen, de angst van gewonden en vrijwilligers, de sterfgevallen, het gebrek aan water en eten; maar ook de vriendschappen in die dagen, zelfs tussen geallieerde en Duitse militairen. Haar ervaring tijdens de oorlog dat vijanden ook vrienden kunnen zijn, is zij altijd blijven uitdragen.

En wij voelen ons verbonden door een sterke band.
Wij zijn van alle gezindten.
Van alle standen.
En wij zijn één.

Het ouderlijk huis van onderwijzeres Hendrika van der Vlist, Hotel Schoonoord in Oosterbeek, komt tijdens de Slag om Arnhem in de frontlinie te liggen. De Britten nemen het hotel in gebruik als noodhospitaal. Samen met andere vrijwilligers helpt Riek honderden gewonde Britse, Poolse en Duitse soldaten. Ook als Schoonoord in Duitse handen valt, blijft zij de gewonden verzorgen. Als de Airbornes door de Duitsers uit Schoonoord worden weggevoerd, gaat Riek mee om hen – als verpleegster en als vertaalster – te kunnen blijven helpen. In de Willem III-kazerne in Apeldoorn zet zij haar werk voort, tot de SS’ers de Nederlandse verpleegsters daar wegsturen. Daarop volgen de evacuatie en het lange wachten op bevrijding. Als heel Nederland vrij is, keert Hendrika terug naar Oosterbeek om te helpen met herstelwerkzaamheden.

Uitgeverij Kontrast | ISBN 978-94-92411-49-5 | € 16,95achterhoekse stillevens | louise te poele en lotte lentes

In ‘Achterhoekse stillevens’ staan stillevens van negen Achterhoekse gemeenten, gemaakt door kunstenaar Louise te Poele (geboren in Winterswijk en opgegroeid in Lievelde) met begeleidende teksten van Lotte Lentes. Louise te Poele: “Ik slurp alles wat ik hoor, zie en lees in me op. Al die informatie vertaal ik op mijn manier naar beeld. Voor dit project ben ik door de regio gereisd om op zoek te gegaan naar objecten die verhalen vertellen over de betreffende gemeentes. De objecten werden met veel enthousiasme aangeleverd door burgemeesters en wethouders, archieven en musea, ik werd uitgenodigd bij verenigingen en bij mensen thuis. Ieder stilleven dat ik met deze objecten gemaakt heb, vertelt het verhaal van de betreffende gemeente en eentje is een soort overkoepelend stilleven van de Achterhoek.” De serie als totaal brengt de verbeelding op gang over de samenhang van deze gemeenten: natuur, textielindustrie, oorlogsverleden, eten en drinken zijn verbindende thema’s.

Uitgeverij Hermans | ISBN 978-94-92108-22-7 | € 25leven in arnhem in de jaren | 70 kees gerritsen

Na het vorige deel over de jaren 60 beschrijft Kees Gerritsen in Leven in Arnhem in de jaren 70 de periode waarin de Amerikaanse president Nixon moest aftreden, en Fidel Castro president werd van Cuba. In Nederland kenden we de Molukse gijzelingsacties, de Lockheed-affaire, de Nieuwmarktrellen in Amsterdam, en het kabinet-Den Uyl. Het waren de jaren van de vrije opvoeding, vrije seks en antiautoritair zijn.

Kees Gerritsen geeft in Leven in Arnhem in de jaren 70 een overzicht van wat er zich zoal afspeelde in de stad. Hij schrijft onder meer over het uitgaansleven, politiek, bekende Arnhemmers, de middenstand, de politie, popmuziek, grote evenementen en sport. In het boek staan meer dan 120 kleuren- en zwart-witfoto's.

In de jaren 70 was het vaak onrustig in Arnhem, met veel demonstraties, problemen rond de Nieuwe Brug, spectaculaire branden, en ruzie in de gemeenteraad. Verder waren er acties vanwege de loodvergiftiging rond Billiton, en veel rumoer in Klarendal. In die jaren werden twee nieuwe locaties voor evenementen geopend: de Stokvishal en de Rijnhal. Populair waren de Arnhemse bands Moan en Long Tall Ernie en the Shakers.

Uitgever: Kontrast | ISBN 978-94-92411-47-1 | € 15,00in waarde verbonden | herman kaiser

Onze samenleving wordt gedragen door waarden, zoals respect voor de menselijke waardigheid. Mensen die gezamenlijke waarden delen hebben een basis om op voort te bouwen. Zij hoeven elkaar niet voortdurend vliegen af te vangen over kleinigheden. Met gedeelde waarden is er een basis voor vertrouwen. Je kunt een gesprek voeren omdat je in staat bent de ander bij jou toe te laten. De ruimte voor dialoog en het elkaar serieus willen nemen wordt helaas te vaak verstoord door de echo's van monologen over het eigen gelijk. De dialoogruimte die hoort bij een waardevolle samenleving lijkt steeds meer op een echoput.

Een rode draad door het boek is dat traditie en vernieuwing met elkaar in verbinding worden gebracht in een geïnspireerd vooruitgangsdenken. Dit boek is een inspiratiebron voor wie op zoek is naar handvatten voor hechtere samenwerking binnen en tussen organisaties of naar betekenisvolle kaders voor een gezamenlijke toekomst. De besproken voorbeelden uit de traditie zullen ook mensen aanspreken in hun persoonlijke zoektocht naar verbindende waarden. Herman Kaiser (1954) studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij vervulde functies in het openbaar bestuur en consultancy. Zijn speelveld is de driehoek politiek, kerk en samenleving. Hij was onder meer lid van de Katholieke Raad voor Kerk en Samenleving, de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres. Hij is sinds 1975 actief betrokken bij de ontwikkeling van de christen-democratie.

Uitgever: Adveniat | ISBN: 978-94-92093-92-9 | € 24,95uit m’n hoofd | peter van straaten

"De titel van dit boek moet letterlijk genomen worden. Het leek mij boeiend om na te gaan hoeveel en hoe nauwkeurig ik de dingen van vroeger uit mijn herinnering kon tekenen. Uit mijn hoofd wil zeggen dat ik geen foto's heb geraadpleegd, noch dat ik naar de plaatsen, die ik getekend heb, ben teruggegaan. (…) De lezer mag het allemaal vergelijken en controleren. Ik durf niet.” Aldus Peter van Straaten (1935-2016) over de uitgave ‘Uit m’n hoofd’.

Uit deze volledig getekende weergave van destijds blijkt het fenomenale visueel geheugen van Van Straaten. We zien de jaren die de tekenaar in Arnhem en Amsterdam doorbracht in beeld gebracht aan de hand van zijn favoriete plekken en de mensen die hij daar zag, de kamers die hij bewoonde, zijn hospita's en jeugdliefdes. ‘Uit m’n hoofd’ is een beeldschoon tijdsdocument dat nu in nieuwe uitvoering eindelijk opnieuw leverbaar is.

Uitgever de Harmonie | ISBN 978-94-63360-73-9 | € 15,50shaped by the sea | theo bosboom

Natuur- en landschapsfotograaf Theo Bosboom ging voor zijn nieuwe fotoboek Shaped by the sea (Gevormd door de zee) op fotografische ontdekkingstocht langs de Atlantische kust van Europa. Hij bezocht bekende en onbekende stranden in Noorwegen, IJsland, de Faeröer eilanden, Schotland, Noord Ierland, Ierland, Frankrijk, Portugal en Spanje, in alle seizoenen en in alle denkbare weersomstandigheden. Het boek vormt een eerbetoon aan de kracht van de zee en de dynamiek van het strand.

Het laat zien hoe de zee het landschap voortdurend verandert en vorm geeft, zowel op kleine schaal en korte termijn (zandpatronen die door een terugtrekkende golf worden gevormd) als op grote schaal en lange termijn (steile kliffen die in de loop van eeuwen door de zee zijn afgesleten). Daarnaast belicht het boek een aantal kleine zeedieren die leven in de zone tussen eb en vloed en toont het de verscheidenheid aan geologische kenmerken langs de westkust van Europa. Dit alles is gefotografeerd in Bosbooms eigen persoonlijke stijl, met veel oog voor detail en vaak met verrassende nieuwe invalshoeken.

Uitgever: DDB Publishers | ISBN 978-90-81947-36-7 | € 49,00op pad met de dikke prins | theo janssen en marcel van roosmalen

Jarenlang volgde Marcel van Roosmalen het fenomeen Theo Janssen op de voet, soms vol enthousiasme maar net zo vaak schoorvoetend, en schreef minutieus alles op wat hij zag, hoorde en meemaakte.

Het resultaat is een voetbalboek zoals dat in de hele wereld niet bestaat, van een unieke schrijver over een unieke sporter.

Marcel van Roosmalen op pad met De Dikke Prins gaat over roken, frikandellen, Arnhem, Twente en tatoeages, over kots in een handtasje en af en toe zelfs over voetbal.

Uitgever: Voetbal Inside | ISBN 9789048846603 | € 21,99marokkaans licht |edo brands

1978: Twee ondernemende jongens in een deux-chevaux, op reis naar Marokko. Twee joviale meiden op zoek naar avontuur en wat spanning. Wat er volgt? Een intense affaire en bevlogen gesprekken over toekomstdromen en idealen. De meiden zijn alleen sluwer dan verwacht en leiden de jongens naar een avontuur langs smokkelroutes en drugshaciënda’s.

De vier ontmoeten elkaar jaren later weer en leren hoe de geschiedenis is verlopen. Wat zat er achter het plan van de meiden? Zijn de onderlinge verhoudingen te herstellen? En wat drijft hen in hun huidige levens?

‘Marokkaans Licht’ is een verhaal over vriendschap, liefde, verraad en wraak, maar ook over liefde voor de natuur en de kwetsbaarheid van onze planeet. Bovenal gaat het over hoe op het oog kleine dingen het leven groots maken.

Uitgeverij Brave New Books | ISBN: 978-94-02177-66-4 | € 21,95de wateraap | mariken heitman

In het zintuiglijke verhaal ‘De wateraap’ onderzoekt Mariken Heitman het zachte verzet van een eenling tegen het keurslijf. Hoe word je mens, als dat betekent: vrouw óf man? Biologiestudente Elke heeft geen idee. Halfslachtig rommelt ze door de zomer en helpt ze haar oudtante in de tuin: ze zaait bieten, stekt kool en wiedt onkruid. In de tuin wordt volop gegroeid en gestorven, dit alles met een vanzelfsprekende overgave die Elke vreemd is. Het ontbreekt haar aan iets, een bondgenoot, iemand om zich aan te spiegelen en die haar bewijst dat het kan: sluimeren tussen man en vrouw, werkelijkheid en verbeelding, tussen toen en nu. Haar fascinatie voor de wateraap, een evolutionaire maar onbewezen link tussen aap en mens, stuurt haar naar Wenen. Een koortsachtige zoektocht naar verwantschap en oorsprong volgt. De wateraap gaat aan land, wordt mens. Nu Elke nog.

Uitgeverij Atlas | ISBN 978-90-25453-10-7 | € 19,99i love you, rietveld | jessica van geel

Het verhaal over de (geheime) liefde tussen de vermaarde ontwerper en architect Gerrit Rietveld en Truus Schröder. Veertig jaar lang hadden zij een relatie. Zij stimuleerde zijn talent en was zijn artistieke geweten, en samen bouwden ze onder andere het wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Een schitterende geschiedenis gebaseerd op uitgebreide research, interviews en persoonlijke documenten van de familie. Over liefde, familiebanden, de wording van een groot talent en, met het ontstaan van De Stijl en Dada, ook een treffend tijdsbeeld van een opwindende periode aan het begin van de vorige eeuw.

Uitgever Lebowski | ISBN 978-90-48837-03-8 | € 24,99